ESMA-İ HÜSNA HAT KOLEKSİYONU SERGİSİ RİZE’DE AÇILDI…

Rize Belediyesi tarafından Çay Çarşısında yer alan Çay bardağının 7. katında oluşturulan “Esma-i Hüsna Hat Koleksiyonu Sergisi” gerçekleştirilen resmi açılışla ziyaretçilerine sunuldu.

GÜNCEL - 23-03-2024 00:14

ESMA-İ HÜSNA HAT KOLEKSİYONU SERGİSİ RİZE’DE AÇILDI…

Açılışa Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, AK Parti Rize İl Yönetim Kurulu üyeleri, kurum müdürleri, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Esma-i Hüsna, Allah'ın 99 ismini ifade ediyor. Bu isimler, Yüce Allah’ın sıfatlarını ve niteliklerini açıklar. Esma-i Hüsna, Kuran'da ve hadislerde geçer ve Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahiptir. Allah'ın 99 adet güzel ismi O'nun sonsuz güç, merhamet, bilgelik gibi özelliklerini yansıtır. Her ismin kendine özgü bir manası ve etkisi vardır.
Dr. Ahmet Zeki Yavaşi’nin hat sanatıyla ve Hikmet Barutçugil’in akkase çalışmalarıyla ortaya çıkan koleksiyon, Çay bardağının 7. katında Rize Belediyesine ait alanda sergilenmeye başlandı. Açılışı yapılan sergiyi Rize’de yaşayan vatandaşlarımızın yanı sıra İlimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerinde gezebilecek. 
Ev sahibi olarak açılışta bir selamlama konuşması gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin; “Bugün burada, Rize'mizin kültürel zenginliğini ve manevi değerlerimizi ön plana çıkarmak için gerçekleştirdiğimiz “Esma-i Hüsna Hat Koleksiyonu” açılışı vesilesiyle bir araya geldik.
Her bir isim, Allah'ın sonsuz kudretinin ve merhametinin bir yansımasıdır. O'nun Rahman ve Rahim olması, merhametinin sonsuzluğunu gösterirken, O'nun Hakem ve Adil olması da adaletinin mutlaklığını vurgular. Bu isimler, Müslümanları Allah'a yakınlaşmaya teşvik eder ve O'na olan saygı ve sevgilerini artırır. Bu sebeple, Esma-i Hüsna'yı tanımak ve anlamak, manevi bir zenginlik ve güç kaynağıdır.
Esma-i Hüsna Hat Koleksiyonumuz, Allah'ın güzel isimlerinin bir araya gelerek oluşturduğu kudretli bir koleksiyondur. Bu koleksiyon, maneviyatımızı besleyen ve ruhumuza huzur veren derin anlamları bünyesinde barındırmaktadır. Hat sanatı ise bu anlamları görsel bir estetikle ifade ederek, böylece bizlere hem zihinsel hem de duygusal bir deneyim sunmaktadır.
Dr. Ahmet Zeki Yavaşi’nin hat sanatıyla ve Hikmet Barutçugil’in akkase çalışmalarıyla ortaya çıkan bu kıymetli koleksiyon, Rize’mizin kültürel mirasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Anlam ve önemiyle manevi yönden ruhumuzu beslerken aynı zamanda geleneksel sanatımızın önemli bir örneği olarak gelecek nesillere aktarılacaktır.
Bu vesileyle, bu değerli eserlerin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Hat sanatının inceliklerini ustalıkla sergileyen sanatçılarımıza, bu koleksiyonun oluşturulmasında destek veren çalışanlarımıza ve tabi ki bu etkinliğimize katılımınızla değer katan siz değerli konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ise konuşmasında, “Rize’de iki gün önce bir kültür sokağı projesinin temelini atıklarını ve ardından bugün ise Çay Çarşısında Esma-i Hüsna Hat Koleksiyonu Sergisi’nin açılışını yaptıklarını ifade ederek, bu ve benzeri güzel projeleri,  çalışmaları şehre kazandıran Rize Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Dr. Ahmet Zeki Yavaşi ise konuşmasında, Bu koleksiyonun 2 yıl gibi bir sürede akkase, ebru ve hat sanatlarının bir arada kullanımıyla oluştuğunu, sergide bulunan eserlerin yüce Allah’ı daha iyi anlamamıza vesile olacağını ifade ederek, bu eserlerin Rize’ye kalıcı olarak kazandırılmasına vesile olan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’e ve emek veren herkese teşekkür etti.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İKİZDERE’NİN EFSANE MUHTARI ENDAM BİBER HAYATINI KAYBETTİ

İKİZDERE’NİN EFSANE MUHTARI ENDAM BİBER HAYATINI KAYBETTİ

26-04-2024 - GÜNCEL

RİZELİ EĞİTİMCİ DURSUN ALİ TAŞÇI VEFAT ETTİ

RİZELİ EĞİTİMCİ DURSUN ALİ TAŞÇI VEFAT ETTİ

26-04-2024 - GÜNCEL