DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-04-2023 21:19

Saç Ekiminden Sonra Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

Saç Ekiminden Sonra Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

Saç ekiminde şok dökülme süreci, hastaların en çok tedirginlik yaşadığı süreçler arasındadır. Saç ekimi operasyonu uzun soluklu ve belirli bir süre sabır gerektiren bir işlemdir. Dolayısıyla saç ekimi yaptıran hastalar bir an önce gür saçlara kavuşmak istese bile bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Saç ekiminden sonra meydana gelen şok dökülme, saç derisine ekilen yeni greftlerin uyum ve doku bağlanması sürecini gösterir. Saç ekiminden sonra şok dökülme süreci ve zamanı hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Saç Ekiminde Şok Dökülme Nedir?

Saç ekimi şok dökülme süreci hastaların merak ettiği bir konudur. Saç ekiminde belirli bir süre geçtikten sonra ekilen saçlar şok dökülme adı verilen bir süreç yaşar. Bu süreçte saç telleri doku uyum sürecine girmiş demektir. Saç ekiminden sonraki ilk 2 haftalık süre ekim yapılan bölgede yaraların kabuk bağlamasıdır. Donör bölgeden alınan greftler seyrek olan bölgeye ekildikten sonra tutunma ve doku bağı oluşur. Bunun hemen akabinde ekilen saçların dökülmeye başlaması şok dökülme adı verilen dönemdir.

Saç Ekiminde Şok Dökülme Ne Zaman Olur?

Saç ekiminde şok dökülme zamanı her hastada değişiklik gösterebilir. Her hastanın metabolizma yapısı ve uygulanan saç ekim tekniği farklı olabilir. Bu yüzden saç ekiminde şok dökülme süreci herkeste aynı anda başlayıp aynı anda bitmez. Saç ekiminde 2 – 3 aylık bir sürede şok dökülme denen süreç yaşanır. İlk iyileşme döneminden sonra yaşanan geçici dökülme dönemi, saçların yavaşça büyümeye başlamasını sağlar. Geçici dökülme olduktan sonra ekilen saçlar büyüme ve normal formuna kavuşma sürecine girmiş demektir. Klinik saç ekimi operasyonlarında şok dökülme sırasında hastanın endişe duymasına gerek yoktur.

Saç Ekiminde Şok Dökülme Ne Kadar Sürer?

Saç ekiminde şok dökülme süresi her hastada birbirinden farklıdır. Saç ekimi yapıldıktan sonra yaklaşık 2-3 ay içinde ekilen saçlar dökülmeye başlar. Bu süreçte hastanın saç derisine masaj yaparak dökülmeyi desteklemesi tavsiye edilir. Daha sonra kendiliğinden geçen şok dökülme etkisi uzun sürmez. Saç ekiminde şok dökülme süreci yaklaşık 2 ay sürebilir. Ardından 5. ve 6. aylarda saç telleri yavaş yavaş uzamaya başlar ve normal büyüme formuna kavuşur.

Saç Ekiminde Kalıcı Sonuç Ne Zaman Görülür?

Saç ekiminde kalıcı sonuçgörmek isteyen hastalar sabırsız davranabilir. Ancak saç ekimi operasyonları uzun soluklu bir süreçtir. Şok dökülme sürecinin ardından saçlar yavaş yavaş uzar ve 5 – 6 ay sonra saç uzunluğu 2 cm’ye kadar gelebilir. Klinik saç ekimi operasyonlarında hastanın ve hekimin istediği sonuçlar 7. aydan itibaren görülmeye başlar. Bu zamandan sonra hastanın saç ekilen bölgede yüzde 80 oranında bir sıklık görülmesi beklenir. Saç ekiminden sonra şok dökülme süreci ve saçların normal gelişimi ile birlikte 1 yıl sonra tam sonuç vermiş sayılır.

Hakkı DUMANHakkı DUMAN