KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-11-2022 13:22

RİZE’NİN SÖZLÜ TARİHİ BELEGESEL OLUYOR

Rize Dernekleri Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri, Rize Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü paydaşlığı ile yürüteceği ve Proje Koordinatörlüğü’nü Abdurrahman Aksu’nun yaptığı “Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi” adlı proje başlıyor.

RİZE’NİN SÖZLÜ TARİHİ BELEGESEL OLUYOR

Rize Dernekleri Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri, Rize Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü paydaşlığı ile yürüteceği ve Proje Koordinatörlüğü’nü Abdurrahman Aksu’nun yaptığı “Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi” adlı proje başlıyor. Proje hakkında bilgi aktaran Rize Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Muammer Bostan, “Rizemiz düğünlerinden müzik aletlerine, tarihinden geleneklerine, doğasından gastronomisine, el sanatlarına kadar her şeyi ile kültürel renkliliğe sahiptir. Ayrıca geçmişte hayatımızın odak noktası olmuş fakat günümüzde göz ardı ettiğimiz birçok unutulmuş mesleklerimiz bulunmakta. Teknolojinin ve sanayinin gelişmesi, hızlı nüfus artışı gibi pek çok etken sosyal ve ekonomik hayatı belirlerken bazı mesleklerin doğmasına bazı mesleklerin de yok olmasına sebep olmuştur. Amacımız, ustalarımızın dilinden, onların anlatıları ile Rize’nin değerlerini geleceğe taşıyarak envanter altına almaktır.” dedi.

Haber: Bayram Ali Kavalcı

KÜLTÜR KENTLERİN KİMLİĞİNİ OLUŞTURUR

Rize’nin kültürel zenginliğine dikkat çekerek Rize’nin doğal güzelliklerini pekiştiren bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu söyleyen Bostan “İyidere’den Fındıklı’ya sizi her ilçede farklı bir hikâye bekler. Ardeşen’de, Çamlıhemşin’de tulumla, İkizdere’de kavalla, Merkez’de armonikle İyidere’de kemençe ile kimi zaman coşar kimi zaman hüzünleniriz. Böyle bir renkliliğe sahiptir Rize. Ama biz bu zenginliğimizi koruyabilirsek ve geleceğe taşıyabilirsek kentimizin kimliğini muhafaza etmiş oluruz. Bugün Rize Merkez’de armonik sesini çok nadir duyuyoruz. Bakırcılar çarşımızda belki son ustamız bakır dövüyor. Belki son sepet ören ustamız bizi bekliyor. Pileki taşında mısır ekmeği yiyen hemşerilerimizden dinleyeceğimiz onlarca hikaye var. Bunlar projemizin esas varoluş sebepleridir.” diye konuştu.

BÜTÜN RİZE’Yİ KATKI SUNMAYA BEKLİYORUZ

Rize Dernekleri Federasyonu olarak projeden büyük bir heyecan duyduklarını ifade eden Genel Başkan Muammer Bostan, “İnanıyorum ki gerçekten Rize’ye gelecekte büyük katkı sunacak bir proje olacak. Bu sebeple Rize’de projeye katkı sunmak isteyen herkesi beklediğimizi ifade ediyor, projeye destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne, proje paydaşlığı için Rize Valimiz sn. Kemal Çeber’e ve Rize Kültür ve Turizm İl Müdürü Esra Alemdaroğlu’na RİDEF adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

AdminAdmin