SAĞLIK
Giriş Tarihi : 19-09-2022 11:25

Plastik Cerrahi Nedir?

Plastik Cerrahi Nedir?

Plastik cerrahi kavramı, vücutta çeşitli bölgelerin tekrardan yapılarak şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesi ve her türlü estetik işlemi kapsar. Plastik cerrahinin bilinen en büyük bölümünü estetik cerrahi oluştursa da aslında plastik cerrahi; el cerrahisi, rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, yanık tedavisi ve mikro cerrahi kavramlarını da bünyesinde barındırmaktadır. Estetik cerrahi bir diğer ismi ile kozmetik cerrahi ise vücuttaki estetiğe odaklanan bir daldır. Vücut görünümünün daha güzel olması için yapılan ameliyat ve işlemleri kapsamaktadır. Bu dalda temel amaç, tıbbi bir sorundan çok güzellik kaygıları ön plandadır.Plastik cerrah Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde hizmet sunan bir meslek grubudur.

Plastik Cerrahi Hangi Hastalıklarla İlgilenmektedir?

Plastik cerrahi dalının baktığı hastalıklar şunlardır:

  • Doğumsal ya da edinsel deformeler (Yarık dudak veya yarık damak, yapışık parmaklar gibi deformasyonlar),
  • Travma ve hastalıkların ardından meydana gelen açık yaralar,
  • Travma sonrasında yüz kemiklerinde meydana gelen kırıklar ve cerrahi tedavisi,
  • Cilt kanserleri ve cerrahi tedavisi,
  • Travma sonrası elde meydana gelebilecek işlevsel bozukluklar ve el cerrahisi,
  • Mikrocerrahi (Doku nakli, sinir ve damar onarımları),
  • Cilt tümörleri ve cerrahi tedavisi,
  • Göz kapağında görülen bozukluklar,
  • Fonksiyonel ve şekil bozukluklarına sebep olan yanık ve yara izleri de plastik cerrahi dalının ilgilendiği hastalıklar arasında yer almaktadır.

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti uygulaması, en fazla yapılan estetik ameliyatlar arasında yer alır. Rinoplastinin diğer yaygın kullanılan ismi ise burun ameliyatıdır. Bu ameliyat ile burun küçültülebilir ya da büyütülebilir. Burun kemerinin alınması, burun ucunun kaldırılması, burnun inceltilmesi ve burun deliklerinin küçültülmesi gibi işlemleri bünyesinde barındıran rinoplasti uygulaması aynı zamanda nefes alma problemlerine de iyi gelmektedir.

Memede Yapılan Estetik Operasyonlar Nelerdir?

Memeye uygulanan estetik operasyonlar genel anlamda küçük ise büyütülmesi, büyük ise küçültülmesi, sarkık ise dikleştirilmesi ve simetri problemlerinin düzeltilmesidir. Memeye uygulanan estetik operasyonlar, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de oldukça fazla tercih edilmektedir. Erkekler genel olarak meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti problemi için tercih etmektedir. Jinekomasti, daha çok yağ dokunun artması şeklinde ise liposakşın işlemi uygulanarak küçültülebilmektedir.

Liposakşın Nedir?

Liposakşın uygulaması, vücutta istenmeyen yağ birikimlerinin dışarı alınması işlemini kapsar. Bir zayıflama yöntemi olmayan liposakşın, vücudu şekillendirmek için uygulanmaktadır.

Karın Germe İşlemi Nedir?

Karın germe uygulaması, özellikle doğum sonrası ya da aşırı kilo kaybı sonrasında karın bölgesinde oluşan sarkmanın düzeltilmesi işlemidir. Buna ek olarak yağ fazlalığı da mevcutsa liposakşın işlemi uygulanabilir. Gevşeyen kaslar sıkılaştırılarak sarkan deri ve yağ fazlalıkları çıkarılır. Bu sayede de karın bölgesi daha sıkı ve fit bir görünüme kavuşur.

Blefaroplasti Nedir?

Blefaroplasti işlemi göz kapaklarına uygulanmaktadır. Yaşlanma, genetik ve yerçekiminin etkileri ile kişinin alt ve üst göz kapaklarında birtakım deformasyonlar oluşur. Bunları ortadan kaldırarak daha genç bir görünüme kavuşmak için blefaroplasti işlemi uygulanabilir.

Hakkı DUMANHakkı DUMAN